hoe werkt liefdesverdriet

Liefdesverdriet

Een gebroken hart? Ook jij maakte het wellicht al mee. Liefdesverdriet brengt naast zware emotionele pijn ook lichamelijke ongemakken met zich mee. Je krijgt last van een krop in de keel, zware druk op de borst, maagpijn, darmen die overhoop gaan liggen en het voelt letterlijk aan alsof jouw hart gebroken is.

Wanneer ons hart wordt gebroken, reageert ons brein dramatisch. Deze reacties zijn verantwoordelijk voor alle vervelende ‘symptomen’ die we associëren met liefdesverdriet.

Begrijpen waarom we ons zo voelen, denken en gedragen als we zwaar verdrietig zijn, helpt bij een sneller herstel van liefdesverdriet.

Wanneer ons hart gebroken is, gebeuren er een heleboel processen in onze hersenen. Wij sommen drie belangrijke manieren op waarop ons brein wordt beïnvloed.

Bij liefdesverdriet voelt emotionele als fysieke pijn

Functionele MRI-onderzoeken van mensen met een gebroken hart toonden aan dat liefdesverdriet vergelijkbare mechanismen in de hersenen activeert als wanneer we fysieke pijn ervaren. In sommige onderzoeken werd de emotionele pijn die mensen hadden, beoordeeld als “bijna ondraaglijke” fysieke pijn. Terwijl fysieke pijn zelden langdurig op een intens niveau blijft, kan liefdeverdriet wel maanden tot jaren blijven hangen. Hierdoor kan het extreem pijnlijk en uitputtend worden.

Ontwenningsverschijnselen bij liefdesverdriet

“Love is a drug” zegt men wel eens. Ook dit werd gezien in functionele MRI-onderzoeken. Liefdesverdriet zorgt voor afkickverschijnselen, net zoals bij drugsverslaafden. Het verlies van ons partner zorgt ervoor dat we nauwelijks normaal kunnen functioneren noch denken. Bij een drugsverslaafden die afkicken, vinden we het normaal dat ze niet zomaar terug aan het werk gaan of de draad oppikken. In principe is het bij liefdesverdriet net zo en mag er door de omgeving ook best wel begrip en steun verwacht worden.

liefdesverdriet-zelfvertrouwen

Opdringerige gedachten die je niet kan onderdrukken

Onvermijdelijk komt onze ex op alle mogelijke manieren ongewild in onze gedachten terecht. Je kan het niet onderdrukken. De gedachte welt spontaan in je op. Een herinnering, een gesprek, een activiteit die je nu alleen doet en anders samen deed, … Er zijn zoveel zaken die op een dag gebeuren en ons ongewild terug bij onze ex brengen. Telkens brengt het je uit evenwicht, de wonde begint opnieuw te etteren en je kan opnieuw van vooraf aan beginnen. In het begin kunnen deze gedachten meermaals per uur opkomen waardoor het moeilijk wordt om te vergeten. Iedereen loopt door maar jij blijft stilstaan. De steeds opkomende herinneringen zorgen dat herstel van liefdesverdriet lang kan duren.

Inzicht in het brein helpt tot sneller herstel

Je weet nu hoe liefdesverdriet werkt, je mag best wat milder voor jezelf zijn als je een gebroken hart hebt. Je mag dit helen tijd geven. Je gedrag is compleet normaal. Maar je weet nu ook, hoe sneller je alle herinneringen wist, des te sneller kan herstel beginnen.

Stel wat regels voor jezelf op. Ga erop uit, zoek afleiding, verwijder de ex-partner uit jouw contacten, zoek nieuwe contacten, … Ja je mag zelfs best gaan daten, als je de andere partij duidelijk maakt dat je enkel nieuwe sociale contacten zoekt, is er geen enkel probleem.

Het punt is: hoe minder confrontatie met jouw ex, hoe sneller je er bovenop komt.

Zoek hulp indien nodig

Houdt het liefdesverdriet te lang aan? Blijft de pijn ondraaglijk? Is jouw zelfbeeld compleet de grond ingeboord? Belemmert het je in het dagelijks leven? Heb je geen fun meer?

Denk er dan over na om professionele hulp in te schakelen. Een coach of therapeut kan je tools aanreiken om deze moeilijke fase te verwerken.

Blijf niet te lang met dit immense verdriet lopen, neem zelf initiatief om hier stap voor stap uit te komen. Probeer stilletjes aan terug van het leven te genieten. Hoe moeilijk het ook is.

Bron: Guy Winch, Ph.D, psycholoog