tips veilig online daten

Date veilig online met deze 5 tips

Onze tips voor veilig online daten

1. Leer de persoon kennen en niet het profiel

Soms laat je je al eens misleiden door een profielfoto of een leuke tekst. Dat is heel normaal. Zoiets doen we ook in het echte leven. We gaan af op het uiterlijk of op een gezellige babbel.
De profielfoto en tekst zijn ook de eerste signalen die ertoe leiden of je met iemand contact opneemt of niet.
Neem na die eerste kennismaking ook de tijd online om iemand beter te leren kennen. Denk na of je de berichten die je verstuurt ook zou zeggen in een babbel face tot face. Wees voorzichtig met de informatie die je deelt, uiteindelijk praat je met iemand die je nog nooit zag.

De meeste online datingsites doen hard hun best om alle aangemelde profielen te screenen. Maar toch ontglipt er hen af en toe één. Het kan geen kwaad om eventjes een korte zoekopdracht op Google te lanceren, check of de profielfoto bestaat, …
Onze raad: trust but verify!

match-serieus-daten

2. Blijf op de berichtendienst van de online datingsite/app

Scammers of oplichters willen zo snel mogelijk weg van de datingsite. Ze komen vaak met het excuus dat hun abonnement bijna vervalt. Hierdoor blijven ze onder de radar en krijgen ze toch de juiste contacten. Wees voorzichtig alvorens je telefoonnummers of andere persoonlijke gegevens doorgeeft. Maak in eerste instantie gebruik van de veiligheid dat de berichtenservice van de datingsite geeft.

3. Stuur nooit geld aan iemand die je online ontmoet

Het typsiche aan scammers is dat ze enkel maar uit zijn op geld. Dat gaan ze uiteraard in eerste instantie niet laten blijken. In eerste instantie gaan ze een emotionele band met jou opbouwen. De ideale man of vrouw is op een boogscheut van jou als je hen mag geloven. Pas daarna komen ze met triestige verhalen op de proppen of staan ze voor hun job aan de andere kant van de wereld en kunnen niet meer terug want de bankkaarten zijn gestolen etc. En dan komt de vraag naar geld.
Pik hier nooit op in, stuur nooit of te nooit geld naar iemand die je online ontmoet. Bots je tijdens de online zoektocht op zo een dubbelzinnig figuur? Rapporteer dit dan ook onmiddellijk aan de verantwoordelijke van de betreffende datingsite. Zij zullen dan de gepaste maatregelen treffen.

serieus-daten-be2

4. Spreek erover met vrienden

Vertrouw niemand die zegt dat je niks over hun mag vertellen tegen anderen. Beschouw online daten net als een gewone date. Als je op zoek bent naar iets duurzaams of leuke sociale activiteiten is er geen enkele reden waarom iemand zijn identiteit moet verbergen, tenzij ze uiteraard stiekem willen daten of foute motieven hebben. Nu er is in datingland voor ieder wat wils. En voor zowat iedere motivatie is er een datingsite te vinden.

Voel je je niet goed bij een bepaalde situatie of je hebt twijfels, spreek er dan over met je vrienden en laat je door hen gerust adviseren. Online dating is al lang niks meer om je voor te schamen.

5. Doe niks wat je niet wilt

Laat je nooit onder druk zetten om iets te doen wat jezelf niet wilt. Je bent online om nieuwe vriendschappen, een relatie of sociale contacten aan te gaan. Je bent niet verplicht om alle details over jou onmiddellijk los te laten. Denk er ook goed over na welke details je over familie, kinderen, werk, … vrijgeeft. Wees daarnaast ook wat voorzichtig met foto’s, stuur enkel foto’s door die je niet in verlegenheid brengen als ze ergens openbaar terechtkomen.

serieus-daten-50plus

Als je deze tips in het achterhoofd houdt, kan je met een gerust gemoed aan online dating beginnen. En gebruik vooral jouw gezond verstand. Als iets niet goed aanvoelt dan stop je er gewoonweg mee.

Succes in online datingland!

Elise Vermeersch
elise@belgischedatingsites.be

Elise is freelance writer. Haar energie haalt ze uit inspirerende mensen, boeiende verhalen en haar tribe poezelige viervoeters en jaja je kan ze ook altijd plezier doen met een lekker wijntje en een overheerlijke sushi. Oooh en by the way Elise date al online van eind de jaren 90.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.