Boost je datingprofiel: vermijd taalfouten en straal met creatief taalgebruik

datingtip profieltekst

Boost je datingprofiel: vermijd taalfouten en straal met creatief taalgebruik

Ontdek de sleutel tot succesvol online daten: een foutloze profieltekst met een vleugje humor

Online daten is zo wat het nieuwe normaal, niemand kijkt er nog vanop. Wist je dat onder vijftigplussers zo wat 40% een nieuwe relatie zoekt via een datingsite?

Wil je succes boeken op een datingsite dan is je profiel een belangrijk visitekaartje. Een leuke serie foto’s en een pakkende tekst is het eerst wat je potentiële match ziet. Dus dat kan maar beter goed zijn.

Maar welke rol speelt je taalgebruik daarbij? Onderzoeker Tess van der Zanden onderzocht het belang van taalgebruik in datingprofielen.

Spontaan en serieus: wat zegt je taalgebruik?

Als eerste stap verzamelde Van der Zanden meer dan veertigduizend profielteksten van datingsites. Het viel haar op dat veel teksten op elkaar lijken, waarin iedereen zichzelf ‘spontaan’ en ‘gezellig’ noemt. Echter, uit de tekstanalyse bleek dat het taalgebruik van mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie, verschilde van degene die zoeken naar een losse scharrel.

“Serieuze daters gebruiken vaker woorden als betrouwbaar, lief en eerlijk. Daarnaast vertellen ze meer over zichzelf, waarschijnlijk om intimiteit te creëren. Casual daters zijn veel minder eenduidig in hoe ze zich presenteren.” van der Zanden

Daarnaast vergeleek Van der Zanden het taalgebruik op een datingsite voor hogeropgeleiden met dat op een algemene datingsite. De conclusie is dat hogeropgeleiden op de algemene site meer taalfouten maken dan op de site voor hogeropgeleiden. Het lijkt erop dat mensen op de site voor hogeropgeleiden meer hun best doen om zich goed te presenteren, terwijl dat er op de algemene site minder toe doet.

Vermijd taalfouten in je profieltekst

Nu populair

✓ Hoge succeskans: Vind de partner die echt bij je past
✓ Matching op basis van unieke persoonlijkheidstest
✓ Betrouwbaar en Veilig

Kan een profiel met vol spellings en tikfouten jouw liefdesleven on hold zetten? Om dit te onderzoeken, schreef Van der Zanden op basis van bestaande profielteksten zelf teksten die ze voorlegde aan ruim achthonderd bezoekers van datingsite Parship. Elke proefpersoon kreeg twee profielen te zien: eentje foutloos en eentje met taalfouten, waarbij elke tekst werd gecombineerd met een gemiddeld knappe foto of een geblurde foto zoals op sommige datingsites gebeurt.

Datingprofielen met taalfouten werden negatiever beoordeeld op het gebied van romantische en sociale aantrekkelijkheid. Maar de fouten maakten iemand niet meer of minder knap; alleen een geblurde foto zorgde voor een verminderde fysieke aantrekkelijkheid. Het blijkt dus dat taalfouten een negatieve impact kunnen hebben op hoe anderen je beoordelen.

Tips voor een Aantrekkelijk Datingprofiel. Taalgebruik Maakt Het Verschil!

  • Vermijd taalfouten in je datingprofiel. Onbewust gemaakte fouten kunnen behoorlijk negatieve consequenties hebben.
  • Wees eerlijk en specifiek over jezelf. Gebruik woorden die bij jou passen en wees niet bang om meer over jezelf te vertellen. Authentieke profielen doen het beter
  • Toon je gevoel voor humor zonder extra uitleg. Gebruik geen flauwe grapjes in je tekst; je toekomstige partner zou je humor moeten begrijpen zonder toevoeging.

Laat taal voor je werken!

Zorg voor een foutloze, eerlijke en boeiende profieltekst om je kansen op het vinden van een match te vergroten. Laat taal voor je werken en maak je datingprofiel onweerstaanbaar! Succes!

In onderstaand filmpje legt Tess van der Zanden uit wat de impact is van taalfouten op je datingprofiel

Bronnen:

Van der Zanden, T. (2021).
Maakt taal aantrekkelijk? De invloed van taalgebruik in online dating op indrukvorming. Tilburg University.
Taalaccommodatie in online datingprofielen. Effecten van opleidingsniveau en type datingsite op taalgebruik

Opmerking: Deze blogpost is bedoeld als een informatie en niet als professioneel advies. De gegeven tips en inzichten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar individuele ervaringen kunnen variëren. Het is altijd raadzaam om je gezonde verstand te gebruiken en jezelf te zijn bij het online daten.